Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród licznych wariantów, które daje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Polakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie dania

Makarony są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do makaronu. jedzonko Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, gnocchi, piada oraz liczne desery – np. granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film