Gruzja to cudowny region umiejscowiony na pograniczu Europy oraz Azji.
Gruzja to przepiękny kraj znajdujący się na pograniczu Europy oraz Azji. Kuchnia gruzińska jest natomiast znana na całym świecie. Jest nie tylko smaczna ale również treściwa i bardzo aromatyczna. Duży wpływ na to mają przyprawy które używane są do przyrządzenia posiłku. Do uzyskania wyjątkowego smaku potraw stosowane są przyprawy: olendra, czosnek, kminek, tymianek, rozmaryn, mięta, imbir, szafran, cynamon i papryka. Dodatkowo, bardzo często dania wzbogacane są orzechami włoskimi dzięki czemu pozyskują swój niepowtarzalny smak.
kuchnia gruzińska przepisy
Wartymi uwagi są gęste zupy, w szczególności: adżabsandali – gruzińskie leczo z bakłażana, cukinii, ziemniaka, cebuli, papryki i pomidora, czichirtma – gruziński rosół bądź charczo – gruziński gulasz. Do najbardziej popularnych dań głónych możemy śmiało zaliczyć chaczapuri czyli zapiekany placek serwowany z przeróżnymi dodatkami. By poczuć ten nadzwyczajny smak wyśmienitych potraw nie trzeba wyjeżdżać, aż do Gruzji. Możemy wybrać się do jednej z polecanych restauracji, która z wielką przyjemnością przygotuje dla nas pyszne potrawy.